Een voormalige scheepswerf in het prachtige Loenen aan de Vecht vormde het decor voor een ingrijpende verbouwing. Door een ongerealiseerd bouwplan, startte Kabaz met enkel een aangelegde fundering ter plaatse. De idyllische omgeving leende zich perfect voor opnieuw een naadloos samenspel van een prachtige woning en een perfecte inbedding in het landschap.
jan 02 2017

Villa aan de Vecht

 

Een voormalige scheepswerf in het prachtige Loenen aan de Vecht vormde het decor voor een ingrijpende verbouwing. Door een ongerealiseerd bouwplan, startte Kabaz met enkel een aangelegde fundering ter plaatse. De idyllische omgeving leende zich perfect voor opnieuw een naadloos samenspel van een prachtige woning en een perfecte inbedding in het landschap.

 

Karakteristieke ligging

De van zichzelf al erg sprekende dorpsstraat, die veel gebruikt wordt als filmdecor, wordt gekenmerkt door gemetselde en gestucte huizen die elkaar afwisselen. “Het oude bouwplan dat er lag, speelde hier eigenlijk al goed op in”, begint André. De gevel die grenst aan de straat is gemetseld, maar voor de andere gevels koos Kabaz voor een ander effect. “De andere zijn voornamelijk gestuct, maar bevatten gemetselde elementen. Zodoende loopt de stijl in de straat perfect door, maar bevat deze woning een unieke speelsheid.” Dit keer perfect uitgevoerd in samenwerking met aannemer C. van de Grift. Een ander bijzonder punt aan de voorzijde van het pand is de mogelijkheid tot parkeren. “Normaal gesproken grenzen de woningen direct aan de straat, waardoor parkeren onmogelijk is. In dit geval loopt een deel van de woning iets terug en is er parkeergelegenheid gecreëerd aan de voorzijde van de woning.” Niet alleen de garage, ook het atelier van de bewoner vult deze zijde van de woning. “De kobaltblauwe deuren kunnen volledig open, maar zorgen ook in dichte uitvoering voor een mooie lichtinval in het atelier.”

 

Aan het water

De voormalige loods is verbonden met de Vecht via een diepe tuin, met uitzicht op een landgoed. “Je kunt dus stellen dat de bewoners aan een park leven, waar de Vecht doorheen stroomt. In de zomer bruist het van de gezelligheid door de toeristische vaarders, maar als het koud is, is het juist toverachtig rustig.” Aan de achterzijde van het pand zijn verschillende elementen te spotten, refererend naar de vroegere scheepsbouw. “In het linker gebouw zijn kenmerken van de voormalige loods terug te zien, zoals de plek van de glazen pui, die wijd open te zetten is”, vertelt André. Doordat de huidige bewoner door zijn vroegere werk in de olie-industrie ook betrokken was in de scheepsbouw, zijn karakteristieke elementen ook binnenin de woning terug te vinden. De wens was namelijk dat erfstukken, antiekstukken en authentieke bezittingen een duidelijke plek kregen in het interieur. Een bijzondere uitdaging.

 

Contrast

Zo bestaat de woning van binnenuit een afwisseling van strakke en klassieke elementen, zowel in de materiaalkeuzes van Bertram als door de objecten van de bewoners. “Variërend van kunst tot authentieke kasten. Voordat we gingen ontwerpen hebben we alle items bekeken en gemeten, zodat het allemaal een gerichte eigen plek zou krijgen.” vertelt André. De centrale hal verbindt het eerste deel van de woning, waar het atelier en de keuken zijn bevestigd, met de rest van het huis. In de keuken sieren kaarsenstaanders gemaakt van zuigerstangen van motorcilinders het strakke keukenblok. De houten tafel vormt een duidelijk contrast met de metalen keuken, terwijl de achterwand van geaderd natuursteen juist past bij de kleur van de eettafel. Eenmaal terug in de centrale hal zijn de stalen deuren, gerealiseerd in samenwerking met vaste partner Simply Steel, het welkomstcomité́ voor de symmetrische woonkamer.

 

Doorkijken

“Deze ruimte bestaat uit het woongedeelte, grenzend aan de tuin, en een werk- plek. Opnieuw zorgt de doorkijkhaard van Jos Harm voor een extra zichtlijn en verbintenis tussen de ruimtes. Toch is er ook voldoende afzondering”, vertelt André. De parketvloer van Theo van Epen zorgt voor een speels detail in het interieur op de benedenverdieping. De maatwerk inbouwkasten van Meubel- makerij Matthijs Manten zijn deels van hout en leer. Het bureau, naar eigen ontwerp van Kabaz, is ook voorzien van een leren invulling voor een zachte uitstraling. De persoonlijke bezittingen van de bewoners in de boekenkasten zijn hier duidelijk terug te zien door de perfect afgestemde verlichting. “Ver- lichting is sfeerbepalend, maar moet ook functioneel zijn. Bij Kabaz bieden we graag totaalconcepten, waar verlichting een erg belangrijk onderdeel van is. Voordat de verbouw start, moet het verlichtingsplan uitgedacht zijn. Zodoende voorkom je problemen als het hebben van te weinig contactpunten. Ook in dit geval bedachten we van tevoren welke verlichting er mede nodig was voor het aanwijzen van de unieke bezittingen in het interieur.” De twee boekenkasten bevatten ook doorkijkjes, waardoor er nog meer nadruk komt te liggen op transparantie en zichtlijnen. Een spannend geheel!

 

Architectenbureau Kabaz in de media

Download magazine

Share Post