architectenbureau-laren
jan 02 2017

Landhuis met internationale allure

‘De Kern van Architectuur is de Bewustwording van onze Alledaagse Zoektocht naar ruimte om ons heen en in ons zelf.’ Dat is de visie van Kabaz-eigenaren Bertram Beerbaum en André de Vos. Het team van maar liefst 25 medewerkers ontwerpt en realiseert exclusieve woningen en interieurs, waarbij comfort altijd centraal staat. Comfort uit zich in zowel het ontzorgen tijdens het bouw- of verbouwproces en het inrichten, als een leefbaar ontwerp dat er ook nog eens prachtig uitziet. Deze waarden komen duidelijk terug in deze duoreportage. Beginnende met een prachtig landhuis, middenin een bosrijke omgeving.

 

Inbedding

Een kavel met een bouwval erop was het beginpunt voor Kabaz en de opdrachtgevers. Het architectenbureau moest een aantal wensen van de opdrachtgevers en enkele regels van het bestemmingsplan in de gaten houden. “De land- huisstijl sprak de bewoners erg aan en is bekend in de directe omgeving, dus dit gaf geen problemen”, begint André. Samen met aannemingsbedrijf J. van der Windt, tuinarchitect Wim Verzantvoort en hovenier Meker Tuinen bekeek Kabaz de meest geschikte positie van de woning, de meest praktische route op de kavel en de gewenste parkeermogelijkheden. “Ik ben een tuin- en landschapsarchitect in hart en nieren”, vertelt Wim. “Het perceel ligt in een mooi stuk bos met oude, waardevolle bomen. In mijn beleving moest je daar helemaal geen woning bouwen, maar als je het dan toch doet, dan met respect voor de prachtige plek.” De bewoners deelden de liefde voor de oude bomen. “Daarom keken we voor de positie van de woning niet alleen naar de beste locatie ten opzichte van de zon. Het samenspel van een geweldige woning en een perfecte inbedding in het prachtige landschap bepaalde het succes.” Door het bos zie je de bomen niet meer. Met die gedachte viel de keuze op behoud van de allermooiste bomen, zonder de bosrijke omgeving teveel te beschadigen. “We moesten ook rekening houden met een budget. Not the budget was the limit, but the trees were the limit”, aldus Wim.

 

Sprookjesachtige tuin

De opdrachtgevers wensten een ruime bovenverdieping, een flinke kelder en een gastenappartement. Het souterrain, waarin onder meer het appartement en de kelder zijn verwerkt, is middels een bijkeuken gekoppeld aan het hoofdgebouw en maar liefst 3,8 meter hoog. De woning is er één van een aanzienlijk volume, dus de tuin kon niet achterblijven. “Betuttelen was niet op zijn plek. Daarom koos ik voor grote gebeeldhouwde, groene ‘stenen’, gerealiseerd met taxussen door Meker Tuinen. Ze vormen de verbinding tussen het grote gebouw en de immense bomen”, vertelt Wim verder. Rainforest Lighting creëerde het lichtplan buiten. “Je maakt een tuin ook voor de avonden. Als je zulke bomen en grote groene objecten prachtig aanlicht, creëer je een sprookjesachtige tuin.” De privacy van de bewoners werd verder benadrukt door het gebruik van veel groenblijvende beplanting en bamboe, ook gerealiseerd door de hovenier. Architect André dacht verder na over een praktische route op de kavel. “Waar moeten de auto’s geparkeerd worden, tijdelijk stilstaan voor het uitladen van boodschappen en rijden ten opzichte van de woning?”, vroeg hij zich destijds af. Tuinarchitect Wim bedacht een creatieve oplossing voor de oprit van de garage. “In plaats van de betonnen keerwand zo te laten, koos ik voor het opstapelen van stukken boomstammen van Acaciahout. Dit creëert een stoere oprit met een natuurlijke uitstraling, passend in de omgeving. Dit is in samenwerking gerealiseerd met het vakmanschap van Meker Tuinen, , een partij die flexi- bel genoeg is aanpassingen gedurende het realisatieproces door te voeren”, concludeert Wim.

 

Gelaagdheid

De landhuisstijl wordt getypeerd door de gestucte gevel en het rieten dak, gerealiseerd door Van Wincoop rietdekkers, en past perfect in het plaatje. “De gevel heeft een gelaagde opbouw, iets dat onze stijl kenmerkt”, vertelt André. “In de grond zie je lagen van grondsoorten. Dit hebben we nagebootst in de gevel. Startend met een plint van donker metselwerk, vervolgens afwisselend stucwerk en een laag hardsteen, dan een laag potdekseldelen en uiteindelijk het rieten dak.” De accenten bovenop het dak en bij de ramen aan de achterzijde van de woning zorgen voor een speels effect in de beoogde landhuisstijl. Die speelsheid wordt benadrukt door de inspringingen. “De bewoners willen graag overdekt buiten eten. Dit kan door middel van een aanbouw of door inpandig bouwen. Wij kozen voor het laatste, door de ruimte op de bovenverdieping als het ware over de veranda te trekken. Hierdoor voldeden we ook aan de wens om bo- ven meer ruimte te creëren dan beneden.” Wie goed kijkt ziet aan de zijkant van de woning een ronde gevel. Over speelsheid gesproken! “Een bijzonder element, waarbij herhaling overbodig is. In dit geval zorgt het voor een mooi effect in zowel de woonkamer als de gevel.”

 

Leefbaar

Een leefbare en comfortabele woning realiseren is het doel van André voor de architectuur en van Bertram voor het interieur. Wat daarbij belangrijk is volgens beide heren, is ontwerpen van binnenuit. “Je leeft het meeste in huis en niet daarbuiten, dus binnen moet alles echt kloppen. Als je een plattegrond tekent met een focus op buiten, kan het zijn dat je bijvoorbeeld achteraf te weinig ruimte hebt voor de keuken. Dit zou dan iedere dag een obstakel vormen voor de bewoner. Een ontwerp creëer je met een focus op binnen, met een schil die er naadloos omheen past”, concludeert André.

De opdrachtgevers ambieerden een imponerende hal. Bij binnenkomst blijkt dat Kabaz daarom voor twee symmetrische trappen koos. “Er is veel bergruimte verwerkt in de woning, zo ook in één van de trappen”, vertelt André. Duidelijk is ook dat er rekening is gehouden met zichtlijnen. “Wij willen dat een woning warm om je heen zit. Door de zichtlijnen te waarborgen, behoudt de bewoner overzicht en voelt een woning niet te groot aan. Toch zijn er genoeg ruimtes waarin gewerkt kan worden zonder gestoord te worden, of een slapend huis wakker te maken.”

 

Hart van het huis

De op maat gemaakte woonkeuken met eiland, eetbar en doorzichthaard van Jos Harm vormt samen met de speciale morning room het hart van de woning. De keuken is op maat en handgemaakt door Kabaz, iets dat ze vaker realiseren voor opdrachtgevers. “De nadruk lag dit keer op het maken van grote lades. Het materiaal van de maatkasten komt in de gehele woning terug. Andere kasten in het gastenappartement, bij de garderobe, in het kantoor en de nissen in de woonkamer zijn gemaakt van hetzelfde gebeitste en geborstelde eiken- hout. Dit zorgt voor rust in het ontwerp.” Het marmer in de keuken is in verstek gemaakt. De keuken bevat verder een living, iets dat de leefbaarheid van deze ruimte onderstreept. “Zoals gezegd vinden wij de leefbaarheid belangrijker dan het bedenken van een onleefbare showroom. De kunst is om prettig en mooi wonen samen te brengen.” De morning room is een zitkamer grenzend aan de keuken, met mooi uitzicht over het terras en het zwembad van Stork Zwembaden. “De doorzichthaard creëert wederom een zichtlijn en dus een verbintenis met de aangrenzende ruimte”, aldus André.

 

Souterrain

Niet alleen het gastenappartement en de parkeergarage bevinden zich in en onder het bijgebouw, ook een wijnkelder, homecinema, veel bergruimte en een verdiept terras maken het prachtige plaatje compleet. “De geconditioneerde wijnkelder vult een significante ruimte in de ruime kelder, zoals gewenst. Voor de homecinema is goed nagedacht over de praktische indeling van de ruimte, naast het feit dat het een prachtige ruimte betreft. De apparatuur, zoals de beamer, is netjes weggewerkt in het verlaagde plafond en in de nissen in de akoestische wand is verlichting aangebracht. Het podium in de vloer zorgt, door het hoogteverschil, dat men over elkaar heen kan kijken. Een lichtbalk toont de trede aan, zodat niemand struikelt. Boksen zijn weggewerkt in de muur en er is uitstekend beeld en geluid geïnstalleerd door de specialisten van Excellent Home Comfort.” Deze partij bestaat uit B&G Audio Video Domotica, Velegro en Stanley Security. Deze drie partijen hebben het landhuis volledig voorzien van een domoticasysteem, waarmee klimaat, verlichting, screens, gordijnen en audio en video kunnen worden aangestuurd, middels verschillende bedieningspanelen en touchscreens. In het gehele huis is door B&G Audio Video Domotica een zogenaamd Multiroom Audio en Videosysteem geïnstalleeerd, in samenwerking met Velegro Installatietechniek, waarbij de apparatuur centraal in een technische ruimte is geplaatst. Voor de High-end bioscoopruimte kozen de specialisten van B&G Audio Video Domotica voor de luidsprekers van Bowers & Wilkins, een Stewart projectiescherm en een HD projector van Panasonic. “Opnieuw geldt; comfort en esthetiek gaan hand in hand”, concludeert André. Een comfortabel landhuis is het zeker, maar de door de opdrachtgevers gewenste mondaine uitstraling is overal in het exterieur en interieur terug te zien. Het design, met een knipoog naar de Eric Kuster Metropolitan uitstraling, en de beoogde comfort zijn perfect in samenspel gebracht.

Architectenbureau Kabaz in de media

Download magazine
Share Post