architechtenbureau-laren
aug 01 2016

Kunst nodigt uit

 

Met de komst van een ‘inspiratie-atelier’ aan de Brink 9 is Laren een imposant creatief centrum rijker. Het als garage gebouwde pand uit begin jaren zestig was bepaald geen architectonisch hoogstandje. Onder aanvoering van Bertram Beerbaum onderging het gebouw dat van 2009 tot 2015 de Lionel gallery huisvestte, een ingrijpende metamorfose. Met zijn zakenpartner André de Vos en de internationaal toonaangevende interieurdesigner Eric Kuster gebruikte hij materialen en kleuren zoals hij het zelf thuis zou inrichten. “En dan zien we wel of de mensen het mooi vinden.”

 

Eind negentiende begin twintigste eeuw forenseerden welgestelde Amsterdammers door de komst van de stoomtram naar het Gooi om in het schrale boeren- en weversdorp Laren, dat door de schilders Jozef Israëls, Albert Neuhuys en Anton Mauve was ontdekt, van de onbedorven natuur te kunnen genieten. Architecten als Cuypers, Hamdorff, Hanrath en De Bazel bouwden in het ‘Land van Mauve’ – waar genoeg ruimte was – hun villa’s in de beroemde Gooise landhuisstijl. 100 jaar later is er nagenoeg geen bouwgrond meer. Maar de vraag naar klassieke ‘Larense’ architectuur in een residentiële bosrijke omgeving is er nog steeds op die spaarzame plekken”, zegt Bertram Beerbaum. “Alleen achter de voordeur van zo’n nieuw landhuis openbaart zich een totaal andere wereld. Het contrast tussen exterieur en interieur is net zo groot als verrassend.”

 

De 39-jarige Laarder die communicatie en vormgeving studeerde in Rotterdam en tijdens die studie 1 dag in de week werkte in de winkel die hij na zijn studie overnam, ziet deze showroom dan ook als een statement van architectuur, interieurdesign en wonen. “Hier laten we als de architecten en ontwerpers van Kabaz zien wat wij kunnen. De combinatie van architectuur en interieur- design. Over het algemeen ontwerpen architecten alleen de buitenkant van het huis en vergeten de binnenkant. En interieurarchitecten hebben zoiets van ‘kom maar, als het huis klaar is.’ Wij zien het meer als een soort ‘gesamt- kunst’. We laten architectuur en interieur juist heel erg op elkaar aansluiten met zaken als ontwerp, zicht, routing, domotica (huiselijke electronica), verlichting en styling. Afmetingen zijn juist heel belangrijk waar je in mijn visie echt bij de bouw of verbouw rekening mee moet houden. Het moet goed op elkaar aansluiten. Het gaat niet om de schoonheid van een enkel meubel, maar om een subliem totaalbeeld. Alles wordt hier uit de kast gehaald. Wij zijn bezig vanaf de ontwerpfase tot aan de oplevering. Het gaat om luxe en comfort. Wat wij doen is Champions League. We doen ook niet één specifieke stijl. We stemmen dit af op de klant.”

 

Ook kunst voelt zich thuis in het gedachtengoed van Beerbaum en De Vos. Het speelt een belangrijke rol. Wij proberen altijd voor iemand een interieur te maken dat op zijn of haar lijf geschreven is. Het is de beste manier om zo’n huis persoonlijk te maken. Bij de bouw of verbouw is het noodzakelijk dat je kunst de ruimte geeft. En dan heb ik het niet over die drie foto’s van opa en oma en de kinderen op de overloop, maar dat je plekken creëert waar mensen met kunst hun stempel kunnen drukken. Ik vind het leuk om met mensen daar samen over na te denken, maar ik stuur ze eerst op pad. Zoek zelf in galeries, google op internet, kijk bij Pinterest, kies wat je mooi vindt. Kunst is een belangrijk onderdeel van de totale beleving. Kunst maakt een huis groter dan alleen maar een huis met mooie spullen.

 

Laren vindt hij een spannend dorp, omdat er zoveel verscheidenheid is. Tegenstelling ook. Een dorp met stadse allures. Met respect voor het dorp, zou hij toch wat meer ruimte willen in de bestemmingsplannen van de gemeente. Er is nu bijna geen vernieuwende architectuur. Het is of historiserend of iets moderns dat niet vernieuwend is. Er zou meer ruimte moeten komen voor creativiteit. Het dorp Bergen heeft eenzelfde historie als Laren. Daar wordt meer toegestaan. Een nieuwe architectuur aan de buitenkant van het dorp met een hogere goothoogte en wat minder bouw in de breedte.

 

Wat hem zelf inspireert zijn mensen die dingen net iets anders doen. Out of the box-denkers. Contrasten, tegenstrijdigheden. Een goed voorbeeld daarvan is de binnentuin aan de achterzijde van het pand. Voor die binnentuin konden we alles bedenken, maar het bleef gemarkeerd door een heel lelijke muur. Ik vroeg een kunstenaar en die zei: “Ik kan er wel wat mee. Geef mij een inspiratiebeeld. Hij schilderde met een stuk of twaalf spuitbussen in anderhalve dag, als was het New York, portretten van grote architecten als Le Corbusier, Arne Jacobson en Frank Lloyd Wright. Grote namen die mij altijd hebben geïnspireerd, omdat zij verder durfden te denken dan de standaard kaders en over grenzen zijn gegaan. Toen het klaar was, gaf het in een keer iets groots aan onze binnentuin: een uitnodiging tot gesprek. Een conversation piece. Kunst nodigt uit.”

 

Download magazine
Share Post