dec 03 2016

Inspiratie-atelier in Metropolitan Luxury stijl

 

De nieuwe showroom van Kabaz

Sinds begin dit jaar is de showroom van architectenbureau Kabaz gevestigd op één van de mooiste plekken van Laren, aan de Brink 9. In eerste instantie betrof het gebouw geen architectonisch hoogstandje, maar na een grondige verbouwing in samenwerking met Simply Steel is het Gooi een parel rijker. De voormalige garage werd omgetoverd tot een inspiratie -atelier in Metropolitan Luxury stijl. Hier kan iedereen zien wat er mogelijk is op het gebied van architectuur, interieur en wonen.

 

We spreken Bertram Beerbaum van (interieur)architectenbureau Kabaz en Arjan Estié van het Bodegraafse bedrijf Simply Steel in de zonnige achtertuin van het inspiratie-atelier. Met een graffitischildering op de muur van ontwerpers Le Corbusier, Arne Jacobsen en Frank Lloyd Wright past de tuin prima bij het industriële, markante pand. Met dit nieuwe atelier kan het bureau zijn klanten nóg beter van dienst zijn. Geïnteresseerden kunnen sinds 30 januari inspiratie opdoen in de modelwoning om meteen te zien dat Kabaz heel wat in haar mars heeft op het gebied van interieur en styling.

 

Voordat de opening plaats kon vinden, werd het voormalige garagepand flink onder handen genomen. Er zaten nog overheaddeuren en verlaagde plafonds in. Alles was erg gesloten. Door de plafonds eruit te halen en de deuren te vervangen door stalen kozijnen, ontstond al snel een heel ander beeld. “Met grote gebaren kun je snel resultaat boeken”, zegt Bertram. “Iedereen die hier komt, niemand uitgezonderd, heeft het over de puien. Je kijkt dwars door het pand heen. Daar leent het zich ook uitzonderlijk goed voor.” Voordat de puien zichtbaar werden, was het pand van Kabaz helemaal ingepakt, vertelt Arjan. “Je zag dat mensen nieuwsgierig waren naar wat eronder zat en wat er ging gebeuren. Toen het effect van de verbouwing zichtbaar werd, was er echt een wow-moment.”

 

Het beste advies

De metalen kozijnen en deuren zijn afkomstig van Simply Steel, waarmee Kabaz veelvuldig samenwerkt. Onlangs ontwierp Bertram samen met Simply Steel een reeks deuren onder het merk Bertram Beerbaum. Het produceren van een stalen deur of pui is geen sinecure, vertelt Arjan Estié. Dankzij de jarenlange ervaring van zijn bedrijf weet hij als geen ander hoe het materiaal het beste toe te passen is. “In overleg met de klant bekijken we wat de mogelijkheden zijn en hoe de vraag van de klant het beste technisch in te vullen is. Metaal is een bewerkelijk materiaal. Dat kun je niet zomaar plaatsen. Daarom leveren wij altijd maatwerk.’

Kabaz en Simply Steel hebben dezelfde passie en enthousiasme voor het vak. Dat is voor Kabaz een voorwaarde om met een ander bedrijf samen te werken. “Ons team kan een woning ontwerpen, inrichten en stylen. We hebben een goede band met bedrijven waarmee we graag samenwerken. Aan onze partners hebben we gevraagd wat zij zouden willen laten zien. Hier laten we die producten zien op een manier waarop het volgens ons goed in het interieur past”, vertelt Bertram. Hij benadrukt dat mensen nooit verplicht zijn om met diezelfde partijen samen te werken. “Uiteindelijk zijn wij een creatieve dienstverlener. We geven advies en zijn niet dwingend in hoe het moet. We willen samen met mensen iets moois maken.”

 

Toch is de stijl die in het atelier te zien is wel degelijk zeer uitgesproken. Kabaz werkt nauw samen met interieurdesigner Eric Kuster, met wiens meubelen het atelier is ingericht. “Wij doen het tekenwerk voor Eric, die een specifieke eigen stijl heeft. Daarom komen er mensen naar ons toe die heel specifiek voor zijn cosmopolitan luxury kiezen. Maar er zijn ook mensen die kiezen voor hypermodern of juist klassiek. Onze kern is niet het verkopen van bepaalde producten of een bepaalde stijl, maar om mensen het beste advies te geven, passend bij hun smaak en huis”, aldus Bertram.

 

Art wall van high end producten

Naast de meubelen van Eric Kuster zijn er nog veel meer verrassende elementen te vinden in het inspiratie-atelier. Al rondlopend val je van de ene verbazing in de andere. Wie verwacht er nou leer als bekleding op de trap? Of een enorme lamp met kaarsen van de Amerikaanse ontwerper Kevin Riley? Of een scheur in het plafond in de vorm van de Flos Wall Rupture? De tijd nemen en rustig rondkijken met een kopje koffie in de hand is geen gek idee. En zelfs het maken van die koffie is een verhaal apart. Het koffie eiland bestaat uit een massief marmeren blok waar twee brons gespoten kranen uitkomen. Met twee ipads aan de muur bedien je het koffiezetapparaat. Na een druk op de knop komt er cappuccino uit de kraan.

De inrichting is apart, gewaagd en toch past het hier allemaal heel goed. Zoals de schilderijen boven de bank. Deze hangen allemaal bij elkaar, waar je deze normaal gesproken solitair neer zou hangen. “We hebben een soort art wall gemaakt met high end producten naast elkaar. Het schilderij van Paulien Huizinga van 800 euro hangt naast een schilderij van Banksy van 17.000 euro. Ik vind dat leuk, omdat het toch mooi bij elkaar staat”, aldus Bertram.

 

Goed opdrachtgeverschap is een vak

In de stalenkamer kunnen bezoekers in alle rust stoffen en materialen uitkiezen, onder advies van de stylisten. Boven de tafel hangt een bronsgespoten ‘Skygarden’ hanglamp van Flos. De meeste opvallende lampen in het gebouw zijn afkomstig van dit merk. Vorig jaar was Bertram bij Flos in Valencia, waar hij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verlichting zag. “Als ontwerper probeer je altijd iets voor de meute uit te lopen. De vierkante inbouwspots die je de laatste jaren ziet, zijn nu wel zo’n beetje op hun retour. Wij wilden hier iets laten zien dat de komende jaren nog nieuw is.”

In Valencia zag hij de Running Magnet, die toen nog in ontwikkeling was en die dit jaar op de markt komt. De spotjes die in een magnetische rail hangen zijn er in één handbeweging in en uit te klikken. De verlichting is per spotje aan te sturen. “Alle verlichting in het pand is LED. Dat klinkt redelijk voor de hand liggend, maar ik vond de kwaliteit tot een half jaar geleden best slecht. Je zag verschillende kleuren bij verschillende merken. En dat terwijl alle elementen in een huis iets met elkaar aangaan. De verlichting gaat samen met de kleuren in de wand, met het parket dat op de vloer ligt, met het zicht en het licht”, aldus Bertram.

Dat is ook de reden waarom Kabaz hele projecten begeleidt, wanneer de klant dat wil. Alle elementen worden op elkaar afgestemd. Bertram: “We maken ontwerpen, maar we regelen ook hele uitvoeringen, van het beschrijven van een compleet bestek tot de beveiliging, domotica en wellness. Je kunt je ontwerp wel aan een aannemer geven, maar dan heb je niet de garantie dat alles precies op elkaar afgestemd wordt zoals de ontwerper het heeft bedoeld. Goed opdrachtgeverschap is een vak.”

 

 

architectenbureau-kabaz-laren

Download magazine
Share Post