Monumental Farmhouse

This renovation of a farmhouse from 1601 needed to be done with great respect for the original architecture. The farmhouse in IJsselstein kept its character and its seventeenth-century look, but for those who get a peek behind the centuries-old walls, there awaits a delightful surprise. Initially the family lived at the front of this barn-house, which was the original intent of such houses. The result of the renovation was that the whole structure (front house and barn) became one, creating a ground floor with a surface area of 450 m2. An enormous space which had to be laid out in a way which made living in it pleasant and comfortable. The piano in its own open gallery is a real eye-catcher. The floor under the piano is covered in cowhide tiles which have also been used as wall-to-ceiling covering, a playful nod to old and new. The ground floor actually has four sections, each with its own feel: the living room, the open gallery, the open-plan kitchen and the snooker room at the back of the house. This measures ten by thirteen metres. The authenticity of the original structure was maintained as much as possible here as well. The floor is made of reclaimed Waal long brick, which was cut and laid lengthwise, piece by piece. André de Vos calls this space the pièce de résistance. ‘We wanted to blur the boundaries of indoor and outdoor as much as possible here. The original high, partial doors of the rear façade can be opened to let the fresh air flow in. The beams in the ceiling are still visible. On either side of the fireplace, in the partition wall between the billiard room and living room, there are glass doors that can be opened. Connection comes back again and again.’ A historic farmhouse filled with surprising elements.

Back to portfolio