Architectuur-Architectenbureau-Laren-Kabaz
mei 01 2018

Een design is geslaagd als het verrast en mensen blij maakt

Chic, stoer, rebels, tijdloos en een tikkeltje eigenwijs. Dat kenmerkt de ontwerpen van Bertram Beerbaum. Samen met André de Vos staat hij aan het hoofd van interieur- en architectenbureau Kabaz. Voor een opdrachtgever in Wijk bij Duurstede ontwierpen ze het in- en exterieur van deze landelijke nieuwbouwvilla. Beerbaum: “Een design is geslaagd als het verrast en mensen blij maakt.”

 

Een ontwerp passend bij de plek en de woonwensen

Vlakke pannendaken met rechtlijnige overstekken. In uitbreidingswijk De Geer II in Wijk bij Duurstede is de classicistische stijl troef. Het kostte dan ook wat overredingskracht om de gemeente duidelijk te maken dat een landelijke villa met rieten dak – uitdrukkelijke wens van de bewoners – hier zou passen in het grotere plaatje. Uiteindelijk werd het nog mooier dan voorzien, omdat tijdens het project een deel van de aangrenzende kavel kon worden aangekocht. Dat gaf een welkom gevoel van ruimte, in een verder compact ontwerp. De gevel van de villa herbergt een architectonische verrassing: achter een van de gevel- kozijnen schuilen twee verschillende ruimten. Links bevindt zich de toiletruimte, rechts de entree met garderobe. Het is slechts een van de vele slimme oplossingen om met beperkte ruimte toch alle woonwensen van de opdrachtgever te realiseren.

 

Een ontwerp passend bij de plek en de woonwensen

Vlakke pannendaken met rechtlijnige overstekken. In uitbreidingswijk De Geer II in Wijk bij Duurstede is de classicistische stijl troef. Het kostte dan ook wat overredingskracht om de gemeente duidelijk te maken dat een landelijke villa met rieten dak – uitdrukkelijke wens van de bewoners – hier zou passen in het grotere plaatje. Uiteindelijk werd het nog mooier dan voorzien, omdat tijdens het project een deel van de aangrenzende kavel kon worden aangekocht. Dat gaf een welkom gevoel van ruimte, in een verder compact ontwerp. De gevel van de villa herbergt een architectonische verrassing: achter een van de gevel- kozijnen schuilen twee verschillende ruimten. Links bevindt zich de toiletruimte, rechts de entree met garderobe. Het is slechts een van de vele slimme oplossingen om met beperkte ruimte toch alle woonwensen van de opdrachtgever te realiseren.

 

Stoer contrast

Ook de hoofdbadkamer mag er zijn. Een vrijstaand bad van composiet nodigt uit tot heerlijk relaxen. Geïntegreerde spiegels, met links en rechts kastjes, en handige nissen combineren esthetiek met functionaliteit. Het meubilair is afgewerkt met decoratief plaatmateriaal van DecoLegno. De kranen en de wasbakken van vuurvast porselein komen van JEE-O.

“De zwaarte van de kranen combineert mooi met de luchtigheid van de wastafels”, zo verklaart projectleider André de Vos de keuze. De badkamer biedt via een glazen deur toegang tot een toilet en doucheruimte. Bijzonder hier is de afvoer: in plaats van een rooster of putje in de vloer, is de afvoer weggewerkt in de wand. Nog zo’n chique oplossing van Kabaz is dat de handdoekradiator (Vasco Niva) wegvalt in een nis. “Zo kiezen we ook vaak voor een verlaagd plafond met een verhoging met led-lijnen,” vertelt De Vos, “omdat het luxe en rust uitstraalt.”

 

Hart van het huis

 De keuken is een juweeltje, met zijn eiken kasten en aanrechtbladen in betonlook. Miele-apparatuur voorziet de bewoners van al het gewenste, moderne kookgemak. Een esthetische keuze is de blauwstalen plaat, waarachter de afzuigkap is weggewerkt. Ook een mooi gekozen vorm van afwerking is de zware, opgelegde plint. Om de ruimte extra sjeu te geven, integreerde Culimaat een wijn bewaarkast in het kookeiland. Een bijzondere sfeerbrenger is de Bellfires-haard. Heb je normaal links en rechts luchtroosters, hier zijn die geïntegreerd in de blauwstalen panelen. Net zo effectief, maar veel mooier.

Boven de eikenhouten eettafel trekt een Montone-lamp van Jacco Maris de aandacht. De comfortabele stoelen zijn een ontwerp van Erik Kuster. De firma Light&Design leverde de trimless inbouwspots van Delta Light, waarvan de armaturen vrijwel onzichtbaar zijn weggewerkt in het gestuukte plafond. Centraal gesitueerd en met zicht naar alle kanten is de woonkeuken het kloppende hart van het huis.

 

Openheid naar alle kanten

Een ander centraal element in de woning is het trappenhuis. In de architectuur is het gebruikelijk dit aan de entree te koppelen, maar in deze villa is die als zelfstandig element achter de woonkeuken geplaatst. “Door de trap in het midden te situeren, behoud je openheid naar alle kanten”, vertelt De Vos. “Ook voor de verdieping erboven. Zo ontstaat een compactheid die niet ten koste gaat van het trappenhuisgevoel.” Begin en eind van de trap worden subtiel aangelicht met led-lampjes. Handig in het donker en met een vermogen van 1 watt kosten ze nauwelijks energie. De trapleuning, een project van de bewoners zelf, is uitgevoerd in roestvrijstaal. Zo ook de Formani-handgrepen op de deuren elders in de woning, wat een aangename harmonie brengt.

 

Van woonwensen naar een totaalbeleving

Een woonkamerwens van de bewoners was een brede haard – het werd een Kalfire Ecoline – met een televisie erboven. Die kwam er dus ook. Zo ook maatwerkkasten van de firma Boreas, gesloten aan de onderkant, maar met open schappen en een kaderlijst. De jaloezieën komen van Indivipro. Niet toevallig is de plafonnière in de living het kleine broertje van de lamp in de eetkamer. Toch is de eyecatcher hier vooral de bijzondere salontafel, gemaakt van materialen die elders in het interieur terugkomen, zoals het blauwstaal en eikenhout. Ook een buitenkeuken, met een ruime zit en bereikbaar vanuit de keuken, was een grote wens van de bewoners. Met zijn hardstenen blad en haard, in combinatie met eikenhout en staal, is het een stoer geheel geworden. Ook de brede palen bij het terras dragen daaraan bij. De tuinaanleg werd getekend door tuinontwerpster Christel van Riemsdijk van Meker Tuinen, het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Kabaz. Mede dankzij het tuinmeubilair van Borek, kanjers in vormgeving en duurzaamheid, genieten de bewoners hier van het betere buitenleven. Het huis is een mooie vertaling van de wensen en persoonlijkheid van de bewoners naar een totaalbeleving, een thuis. “Het voelt als elke dag op vakantie!” aldus de bewoners.

 

architectenbureau-laren-kabaz

Download magazine

Share Post