architectenbureau-laren
dec 01 2017

Creatieve teamspeler met liefde voor zijn vak

 

Als jonge gymnasiumstudent aan een Hilversumse middelbare school werd Bertram Beerbaum door leraren en zijn omgeving lichtelijk gepusht om advocatuur te gaan studeren. Hij besloot echter anders, volgde zijn eigen weg en hart en ontdekte zo uiteindelijk zijn grote passie. Vele jaren later staat hij samen met architect en compagnon André de Vos aan het hoofd van het veelzijdige architectenbureau Kabaz en maakte zijn deelname aan diverse televisieprogramma’s van hem een bn-er. Een verhaal over stiekem gemaakte ontwerpen, productdesign en het belang van een goed team.

Het behalen van zijn rijbewijs en de kennismaking met de vader een vriend tijdens zijn late tienerjaren blijken ten grondslag te liggen aan de meer dan fraaie loopbaan van Bertram Beerbaum. “De vader van een vriend van mij had een exclusieve interieur- en meubelzaak in Hilversum en omdat hij wist dat ik net mijn rijbewijs had behaald, vroeg hij mij of ik niet op zaterdag meubels naar zijn klanten wilde brengen. Dat wilde ik wel. Lekker op zaterdag rondtoeren, klonk mij net iets beter in de oren dan auto’s wassen of vakkenvullen”, blikt hij terug. En dus spelen zijn zaterdagen zich vooral af in een busje of bij de klanten thuis. Doordeweeks studeert hij communicatie & vormgeving in Rotterdam. In de Hilversumse meubelzaak ontkiemt bij Bertram beetje bij beetje de liefde voor meubels en interieurs. “Op dagen dat er geen meubels waren om te bezorgen, vroeg mijn baas of ik niet als verkoper in de zaak wilde assisteren. Al snel verkocht ik mijn eerste stoeltje, lamp of bank en kreeg er echt lol in. Steeds vaker werkte ik mee in de zaak en mocht ik na verloop van tijd ook de door de interieurarchitect gemaakte ontwerpen aan de klanten presenteren. Vaker zag ik dan net een andere oplossing en sloeg stiekem aan het ontwerpen.

In het begin hield ik deze ontwerpen voor mezelf, maar uiteindelijk stopte ik mijn ontwerpen tussen de andere papieren in de map en presenteerde zo ook mijn eigen visie aan de opdrachtgever. En het mooie was dat mijn ideeën steeds vaker werden gekozen.”

 

Passie en ambitie

Nadat Bertram zijn baas op de hoogte stelt van zijn goedbedoelde en goedlopende daden, gaat het snel. Op zijn 23ste krijgt hij een fulltimebaan binnen het bedrijf en vijf jaar later is hij voor de helft eigenaar van de zaak die toen bestond uit een interieurwinkel, een verlichtingswinkel en een studio voor interieurontwerp en -architectuur. “In alles voelde ik dat ik op mijn plek was in deze wereld. Ik had mijn ware passie ontdekt. Dat gevoel is gelukkig nooit verdwenen. Als je passie voelt tijdens je werk kun je in mijn ogen veel meer bereiken dan wanneer je werkt omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen. Mensen die elke dag met dat gevoel opstaan, raad ik echt aan om op zoek te gaan naar een andere baan. Bij Kabaz zijn momenteel vijfentwintig mensen in dienst en ik proef en voel bij al mijn collega’s de passie en ambitie om van elke opdracht het allermooiste te maken. Dat is heerlijk werken.”

 

Veelzijdigheid als kracht

In 2013 nam Bertram samen met zijn compagnon en architect André de Vos, de studio over,

Maakte er een veelzijdig architectenbureau van en doopte het bedrijf tot Kabaz. Geleidelijk werden de opdrachten en de bestedingsruimten van de opdrachtgevers groter en de eindresultaten luxueuzer. Anno 2017 is Kabaz een grote en bepalende speler binnen de luxe woonwereld. “Met veel bewondering kijk ik naar het werk van mensen als Piet Boon, Marcel Wolterick en Jan des Bouvrie. Daar druipt de kwaliteit van af. Als mensen aangeven dat wij met Kabaz op hetzelfde hoge niveau acteren, moet ik daar nog steeds aan wennen. Het blijft bijzonder om in dat rijtje te worden genoemd”, aldus Bertram,

Die de veelzijdigheid en aanwezige expertises als onderscheidende factor benoemt. “Zo kunnen we nieuwbouw-, verbouw en interieurprojecten van A tot z begeleiden. Van ontwerp tot de styling en alles daar tussenin. Zo wordt de technische haalbaarheid van de ontwerpen getoetst, regelen wij de benodigde vergunningen, bewaken we op een transparante wijze het budget en werken we samen met vakbekwame partners op het gebied van de bouw en uitvoering. Wij gaan dus veel verder dan alleen het ontwerp van een exterieur en interieur. We nemen de opdrachtgevers tijdens het gehele proces bij de hand.”

 

Magische kippenvelmomenten

Bertram geniet zichtbaar van zijn werk: het contact met mensen, het creatieve ontwerpproces en het bedenken van nieuwe oplossingen of het ontdekken van materialen. Maar het meest geniet de ervaren vakman van de laatste dagen voor de oplevering van een project. “Ik vind het fijn als onze opdrachtgevers tijdens de bouw vaker komen kijken naar de vorderingen, maar de laatste week, als wij beginnen met het inrichten en de styling, wil ik ze liever niet in het huis zien. Zo vergroot je de uiteindelijke verrassing als ze voor de eerste keer de woning binnenstappen. Tijdens deze laatste dagen maken wij van het huis echt een thuis. De kasten worden gevuld met objecten en boeken, de kussen neergelegd en de woonaccessoires vinden hun plek in het interieur. Zelf ga ik meestaléén of twee avonden naar de woning toe omhet domotica-systeem in te stellen. Zo stel ik bijvoorbeeld al enkele lichtscènes in die goed passen bij de woning en de omgeving. Als dan uiteindelijk op de oplevering dag de kaarsjes branden, je fijne muziek door de gehele woning hoort, de champagne wordt ontkurkt en je de blije gezichten van de opdrachtgevers ziet, is dat nog steeds een magisch moment. Voor de bewoners zelf, maar ook voor ons. Het feit dat wij daar kippenvel van krijgen, is voor mij de bevestiging dat wij werken met passie en dat we geen trucje uitvoeren waarmee we geld willen verdienen.”

 

Bn-er met eigen designlabel

Stilzitten is niks voor Bertram Beerbaum. Zo levert hij met veel plezier zijn bijdrage aan televisieprogramma’s als je eigen droomhuis en huizenjacht. Niet alleen omdat het commercieel gezien natuurlijk een interessante stap is om als mede-eigenaar van een architectenbureau op tv te komen, maar ook omdat het presenteren zelf hem goed ligt. En alsof zijn werk voor Kabaz en de tv nog niet genoeg is, startte hij zo’n twee jaar geleden samen met André de Vos, Michael van Beers en productdesigner Sven Schimmer zijn eigen label Designed by Bertram Beerbaum. “In opdracht van diverse merken uit de woonwereld hebben wij reeds producten of een collectie ontworpen. Van tegels tot deurbeslag en van tuinmeubelen tot karpetten. Wat ons hierin aansprak, is dat wij op deze wijze en veel breder publiek aanspreken dan wanneer als wij voor een opdrachtgever een uniek meubelstuk ontwerpen. In dat ene meubelstuk zit namelijk zoveel creativiteit en energie, dat het eigenlijk zonde is dat je er niet meer mensen een plezier mee kunt doen. Vandaar dat we ons onder ons eigen label de komende jaren steeds meer gaan toeleggen op productdesign voor een breder publiek. Een complete inrichting van Bertram Beerbaum? Ja, dat is zeker mogelijk. Aan het einde van dit jaar openen we in het midden van het land een showroom van maar liefst 700 m2 vol met meubelen van Bertram Beerbaum. Van stoelen en banken tot kasten en een bed. Ook zijn we al druk bezig met een eigen keukencollectie. Het is een spannende tijd, maar ook geweldig leuk.”

 

Team als kracht

Bertram Beerbaum is zich bewust van het feit dat hij het boegbeeld van Kabaz en zijn eigen label is.
De spotlights deren hem zeker niet. Sterker nog, ze spreken best wel aan. Maar hij beseft dat hij nooit zo ver had kunnen komen zonder het team dat achter Kabaz en zijn label schuilt. “Iedereen heeft zijn eigen specialisme en wordt op waarde geschat. André en ik kunnen bijvoorbeeld wel woningen en interieurs ontwerpen, maar het moet ook uitvoerbaar zijn. Het is mooi om te zien dat we als groep elkaar versterken en uiteindelijk gaan voor het allerhoogste of allermooiste. We benutten eenieders kwaliteit binnen het proces en waarderen elkaars kracht en mening. Dat is een fijne basis om samen mooie dingen binnen te realiseren.”

architectenbureau-kabaz-laren-magazine

Download magazine
Share Post