architectenbureau-laren
aug 01 2016

Bertram Beerbaum

Interior designer en co-owner van architectenbureau Kabaz

 

STOER | “Eigenlijk ben ik altijd een beetje in het Gooi blijven hangen. Zelfs toen ik Communicatie & Vormgeving studeerde in Rotterdam, was ik daar ieder weekend. Ik bezorgde ’s zaterdags namelijk meubels voor een interieurzaak in het Gooi, en vond het als jonge knul best stoer om met een kersvers rijbewijs rond te rijden in de auto van de zaak. Maar ik was vooral geïntrigeerd door de wereld van design en wonen, en raakte ermee vergroeid. Naarmate de waardering van je klanten toeneemt, gebeurt dat ook met je zelfvertrouwen en positie. Gaandeweg kreeg ik dan ook steeds meer verantwoordelijkheid binnen het interieur- en architectenbureau, inmiddels Kabaz geheten. Ik ben heel blij dat ik na al die jaren zo veel te hebben gezien en geleerd, samen met André de Vos aan het roer sta. Het is een bijzondere gewaarwording dat je bent gegroeid van jonge bezorger tot eigenaar.”

 

FEEST | “In die twintig jaar is er veel gebeurd. Door alle mediabeelden, reizen en ervaringen zijn we allemaal in de goede zin van het woord ‘verwender’ geworden, met een individualistische perceptie. Klanten zijn wereldwijzer en kritischer. Het is een uitdaging om hen te blijven verbazen. Vaak beschikken mensen al over een idee of voorkeur, maar zijn ze zich niet bewust van de beste uitvoering. Het grootste compliment dat we kunnen krijgen is dan ook: ‘Het is precies zo geworden zoals wij het wilden hebben, we hadden het alleen zelf niet kunnen bedenken.’ Er ontstaat een persoonlijke band, waardoor we vervolgens weleens worden gevraagd om iemands kantoor, jacht of vakantiehuis aan te pakken. Geen gemakkelijke opgave, want we willen nauw betrokken blijven bij alle details, ook in het buitenland. Het vergt meer tijd, maar het is altijd weer een compliment om ook dat voor de klant te mogen doen. Zodra een villa of vakantiehuis af is, dan vinden wij het ook leuk om daar ter plekke een feestje voor de mensen te maken. We nodigen de klant in hun eigen huis uit, steken de kaarsjes aan en trekken de champagne open. Het moet een feest zijn om je nieuwe ‘thuis’ binnen te lopen.”

 

KLIK | “Creativiteit is essentieel bij het ontwerpen van een goed eindresultaat, maar minstens zo belangrijk is een goed contact met de mensen met wie je aanschuift. Daarom hechten we veel waarde aan een klik met de klant en het opbouwen van een persoonlijke band. We duiken echt in hun leven met allerlei vragen: of ze vluchtig ontbijten aan de bar, of uitgebreid met het gezin aan tafel zitten; of ze in het weekend talloze vrienden over de vloer hebben, of liever ontspannen achteroverleunen bij de open haard; noem maar op. Bij wijze van spreken wil ik nog weten hoe laat ze gaan slapen. Gewoontes en passies moeten een podium krijgen. Een masculiene James Bond-liefhebber tip je een leuke gadget zoals de Gun Light van Philippe Starck. En een fervent koffiedrinker kun je laten kennismaken met het nieuwste van het nieuwste: de koffiekraan die je met je iPad of smartphone bedient en waarmee je de voorkeuren voor ieder gezinslid kan instellen. Door het complete plaatje in acht te nemen, ontstaat er uiteindelijk een karakteristieke stempel van de bewoners. De omgeving moet een maatpak worden dat perfect aansluit, comfortabel zit en mooi staat. Denk ook aan looproutes, verlichting, akoestiek. Zoals een citaat luidt van Steve Jobs: ‘Design is not only what it looks and feels like, design is how it works.’”

 

PASSIE | “Ja, we stuiten geregeld op bijzondere uitdagingen, van volledige wellnesskelders in Aziatische sferen tot een virtuele golfbaan. En natuurlijk is het ook spectaculair om een huis te bouwen van 2.800 vierkante meter. Maar uiteindelijk ligt ons fundament bij comfort en passie, en niet bij status. Kabaz is niet het bedrijf om een soort decorbouw te creëren, het draait om leefbaarheid. Ik kan het gesamtkunstwerk in de tijd van Berlage wel waarderen, waarbij alle visuele elementen op elkaar zijn afgestemd en er een logisch en prettig geheel ontstaat. De details bepalen het grotere geheel. Om die reden ben ik als designer in samenwerking met diverse fabrikanten producten aan het ontwikkelen. We creëren een verrassende combinatie van materialen en design waardoor functionele producten een twist krijgen, zoals onder andere deurbeslag, gietvloeren en karpetten. Het doel hiervan is mede om design voor een breder publiek toegankelijk te maken. Niet iedere huiseigenaar schakelt een ontwerper in; sommigen kiezen ervoor zelf op zoek te gaan naar een deurknop of vloer. Het is voor mij een cadeau en een logische stap om mijn naam eraan te verbinden.”

 

ENERGIE | “Televisie is weer een heel andere creatieve wereld. Ik werd door iemand getipt voor een woonprogramma, en gebeld voor een screen- test. Zodoende werd ik bij SBS6 aangesteld als interieurdeskundige, met programma’s zoals Huizenjacht en Je Eigen Droomhuis. Ook werd ik het ge- zicht bij Shownieuws voor de rubriek Binnenkijken bij de Sterren, waar ik de huizen van internationale beroemdheden bespreek. Die programma’s vormen voor mij een frisse afwisseling. Ik kan er op een nieuwe manier energie uit halen. Op een draaidag zet ik mijn telefoon uit en concentreer ik me volledig op de opname. Mijn grote passie blijft uiteraard wel het ontwerpen. Ik ben gewoon heel trots als we met het hele team staan te proosten op een nieuw project of

 

 

architectenbureau-laren

Download magazine
Share Post